Making History: Transcribe is made possible in part by federal funding provided through the Library Services and Technology Act program administered by the Institute of Museum and Library Services.

"Green Hill: Two Fuquas Built Whole Village".

image 1 of 2

Zoom in to read each word clearly.
Some images may have writing in several directions. To rotate an image, hold down shift-Alt and use your mouse to spin the image so it is readable.

This transcription is complete!

"Green Hill" Two Fuquas Build Whole Village

William and Moses Fuqua built Green Hill some time during the Revolutionary War. They not only built a home, they built a self-sustaining village based on Southern colonial agrarian-ism. It contained some 1250 acres of land. It is one of the most completely original plantations still standing, and truly a study in history within itself. One sees complete units today - such as in and around Williams-burg, but they have been restored to capture their lost beauty. Green Hill, built when this country was born, has stood the test of time and today asks no quarter from the finest when it comes to early American color. The basic architectural pattern for "The Great House" is Georgian. It is constructed partly of colonial brick with a sprinkling of "Willliamsburg brick" and stone. It boasts of a fine side portico supported by brick columns, and a front stoop hewn from the virgin pines. The structure is "L" shaped and the roof is gabled. The floor plan follows the usual Georgian type house with its center hall, flanked by the parlor and the dining room on the first floor, the two bedrooms second floor; and the separate apartment in the rear extension of the house consisting of two rooms--a large first floor room and a smaller bedroom above it. The living room, or parlor, has a carved mantle piece with a ceiling high "portrait offset" above it. It is flanked by glass paned book cases that also extend to the ceiling. The dado or paneling--chair rail high, is very unique in that pine boards three feet wide and at least 25 feet long are used in the paneled sides of the rooms. One can hardly picture the size of the for-est pines from which they came. The room also has built-in sconces, or candle stands, along the side walls. From a classic point of view the carving isn't exceptionally well done. From a practical point of view it is a tribute to our early craftsmen in that they adapted various patterns to suit the needs of the job. The original paint remains on the woodwork throughout the house (dull brown with a lighter shade super-imposed to give the effect of marble surface). The upper bedrooms are similar in design to the first floor rooms, save for the fact they have no book cases or built in shelves as do the parlor and dining room respectively. Above these two rooms is an unfinished attic room, probably used for storage.